medisch
Kattenziekte bij de kat
Kattenziekte komt gelukkig niet zo vaak voor bij de kat. Het is een nare ziekte, wat veelal een slechte prognose kent. Het wordt veroorzaakt door een virus en is daarom lastig om te behandelen. De meeste katten zijn enorm ziek hiervan en het treft vaak jonge dieren. Vaccineren helpt om je kat te beschermen tegen kattenziekte. Wil jij meer weten over het herkennen van deze ziekte en wat je kunt doen om dit te voorkomen? Lees dan snel verder.
“Kattenziekte bij de kat” is geschreven door Wietske Scholten
Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.
Leestijd 7 minuten
Inleiding
Kattenziekte is een een ernstige virale ziekte die vooral jonge katten treft. Het virus verspreid zich snel en heeft potentieel fatale gevolgen. In dit blog duiken we dieper in op de oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling, prognose en kosten van kattenziekte bij katten.
Inhoudsopgave ‘Kattenziekte bij de kat’
- Wat is kattenziekte?
- Symptomen
- Diagnose stellen
- Behandeling
- Prognose
- Kosten
- Voorkomen van kattenziekte
- Conclusie
Wat is kattenziekte?
Kattenziekte wordt ook wel panleukopenie genoemd. Kattenziekte wordt veroorzaakt door een virus, het zogenaamde feline parvovirus (FPV). Dit virus is enorm besmettelijk en infecteert de cellen van het beenmerg en het maagdarmkanaal van katten. In korte tijd ontstaan er ernstige gezondheidsproblemen, zoals diarree, uitdroging en bloedarmoede.
Het virus wordt verspreid via direct contact met besmette katten, uitwerpselen en voorwerpen die in aanraking zijn gekomen met het virus. Kattenziekte wordt vooral gevonden bij katten die in grote groepen leven of een verminderde weerstand hebben.
Figuur 1: Kittens zijn extra gevoelig voor kattenziekte. Zij zijn namelijk nog niet volledig gevaccineerd en het afweersysteem is nog onvoldoende ontwikkeld.
Symptomen
De symptomen bij kattenziekte ontwikkelen zich snel. Er is vaak een snelle achteruitgang van de gezondheid van de kat zichtbaar. Vooral kittens zijn kwetsbaar, aangezien zij vaak nog niet gevaccineerd zijn.
Symptomen die opvallen zijn:
- Diarree (vaak met bloed erbij)
- Uitdroging
- Slapte / sloomheid
- Niet willen eten / drinken
- Overgeven
- Desoriëntatie en spiertrillingen
- Koorts
Diagnose stellen
De dierenarts stelt de diagnose van kattenziekte op basis van de symptomen en de vaccinatiegeschiedenis van de kat. Met een specifieke test op de ontlasting van de kat, is het mogelijk om het virus aan te tonen. Om de ernst beter in beeld te brengen wordt ook vaak een bloedonderzoek gedaan. Het parvovirus heeft namelijk ook effect op het beenmerg, waar de afweercellen en rode bloedcellen worden aangemaakt. Deze aanmaak komt in het geding indien de kat het parvovirus heeft.
Behandeling
Het is helaas niet mogelijk om het virus te doden. Daarom richt de behandeling van kattenziekte zich op ondersteuning van de symptomen en het bestrijden van complicaties. Dit omvat de volgende stappen:
- Intraveneuze vloeistoffen om uitdroging te voorkomen en te behandelen. Hiervoor wordt je kat opgenomen in de dierenkliniek. Indien nodig is er soms ook een bloedtransfusie nodig. Dit is bedoeld om het eiwittekort en de rode/witte bloedcellen aan te vullen.
- Anti-braakmiddelen. Doordat het virus het maagdarmkanaal infecteert, ontstaat misselijkheid en braakklachten. Hierdoor wil de kat niet eten, wat het probleem verergert. De anti-braakmiddelen worden via het infuus toegediend, zodat ze snel werken.
- Darmondersteuners. De darmen ondervinden veel last van het virus. Door gebruik te maken van pro-biotica, zoals Fortiflor, worden de goede darmbacterien bevordert.
- Breedspectrum antibiotica om bijkomende (secundaire) infecties te voorkomen. Doordat het parvovirus de weerstand verlaagd, zien bacterien hun kans schoon om ook toe te slaan. Hierdoor is het verstandig om alvast te starten met antibiotica, zodat zij niet de kans krijgen om de ziekte te verergeren.
- Lichtverteerbare voeding. Dit zorgt ervoor dat het maagdarmkanaal minder hard hoeft te werken om de voeding op te nemen.
Prognose
De prognose hangt af van de ernst van de ziekte en de snelheid van het stellen van de diagnose en behandeling. Jonge kittens hebben vaak een hoger risico op dodelijke afloop. Katten die vroegtijdig worden behandeld en intensieve zorg ontvangen, hebben een betere kans op herstel.
Kosten
De kosten voor de behandeling van kattenziekte kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de ziekte en de geleverde medische zorg. Aangezien de behandeling intensief is (laboratoriumtests, medicijnen, vloeistoftherapie en ziekenhuisopname) zijn de kosten vaak hoog. Denk hierbij aan een bedrag tussen de 500-3500 euro.
Voorkomen van kattenziekte
Vaccinatie is de meest effectieve manier om kattenziekte te voorkomen. Kittens moeten worden gevaccineerd volgens het aanbevolen schema en jaarlijkse boosters zijn essentieel om hun afweersysteem op peil te houden. Daarnaast is het belangrijk om nieuwe katten te isoleren (tot 2 weken) en te testen voordat ze worden geïntroduceerd in een huishouden met andere katten.
Conclusie
Kattenziekte wordt ook wel panleucopenie genoemd. Het wordt veroorzaakt door het parvovirus. Dit virus infecteert de maag, darmen en het beenmerg. Vooral jonge katten zijn gevoelig, aangezien zij nog niet gevaccineerd zijn en van nature een lage weerstand hebben. De symptomen bestaan uit (bloederige) diarree, sloomheid en braken. De dierenarts stelt de diagnose met behulp van een lichamelijk onderzoek en een specifieke test van de ontlasting. De behandeling is intensief en vaak is een opname in het dierenziekenhuis noodzakelijk om de uitdroging aan te pakken. De prognose is ongunstig indien er niet snel een intensieve behandeling wordt gestart.
blog
Interessant voor jou?
Ben je enthousiast?
Volg mij & schrijf je in voor mijn HONDEN-nieuwsbrief