medisch
Ontwormen bij de hond
Alle pups worden geboren met wormpjes. Een wormenbesmetting kan leiden tot diarree en braakklachten. Een simpele behandeling met een ontwormingspil of pipet kan snel voor verlichting zorgen. Weet jij hoe vaak jouw hond een wormenkuur nodig heeft? En is het erg als je jouw hond nooit een pil geeft? Lees dit blog voor een ontwormingsadvies op maat voor jouw hond.
“Ontwormen bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten
Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.
Leestijd 5 minuten
Inleiding
Elke hond zal in haar leven een keer te maken krijgen met een worminfectie. Er zijn verschillende wormen die lang niet altijd met het blote oog te zien zijn. Ruim 5% van de honden scheidt dagelijks duizenden eitjes uit per dag. Dit komt neer op 75.000 honden in Nederland die dagelijks andere honden kunnen besmetten. Deze wormen kunnen ook bij mensen voor ongemak zorgen. Daarom is het belangrijk om regelmatig een wormenkuur aan je hond te geven.
Inhoudsopgave ‘Ontwormen bij de hond’
- Welke wormen zijn er?
- Symptomen
- Hoe krijgt mijn hond wormen?
- Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
- Waarmee moet ik mijn hond ontwormen?
- Bijwerkingen
- Besmettelijk voor de mens?
- Conclusie
Welke wormen zijn er?
Er zijn verschillende wormsoorten die bij de hond voorkomen: haak-, spoel- en lintwormen. Deze wormen leven in het maagdarmkanaal. De longworm en Franse hartworm leven in de longen en het hart. Giardia is een veervoorkomende eencellige parasiet en wordt apart besproken.
Figuur 1: Spoelwormen bij de hond (bron: www.licg.nl).
Symptomen
De symptomen die optreden zijn afhankelijk van het type worm waar de hond mee is besmet.
De spoelworm (Toxocara canis) komt het meeste voor bij de hond. De symptomen die voorkomen bij een worminfectie zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. De wormen zijn te vinden in het braaksel en/of in de ontlasting. De volwassen wormen zijn geelwitte dunne slierten, tot wel 18 cm lang! Je kunt het uiterlijk vergelijken met een rubberen elastiekje. De eitjes en larven daarentegen zijn niet zichtbaar met het blote oog. Sommige honden hebben last van braken en diarree. Andere honden tonen geen symptomen, maar scheiden wel wormpjes uit en besmetten dus de omgeving en andere honden.
Pups hebben vaak een dik buikje, sloomheid, verminderde eetlust, slechte conditie en diarree. Daarnaast kunnen de larfjes zich verstoppen in het lichaam van de hond en bij een verminderde weerstand weer wakker worden. Dan kunnen ze wel problemen zorgen.
De lintworm (Dipilidium canis) is een platte, witte worm, waarvan je kleine witte segmentjes rond de anus kunt zien. Dit geeft veel jeuk aan de anus. In zeldzame gevallen wordt gewichtsverlies opgemerkt.
De vossenlintworm (Echinococcus) wordt overgedragen via de vos. De vos scheidt eitjes uit, die vervolgens door kleine knaagdieren worden opgegeten. Als een hond in contact komt met deze kleine knaagdieren of de ontlasting van de vos, kan zij ook deze worm opnemen. Deze worm is ook besmettelijk voor de mens. Bij de hond zie je geen symptomen.
De Franse Hartworm (Angiostrongylus) komt sinds 2007 ook in Nederland voor en leeft in slakjes en kikkers. Als de hond deze dieren opeet kan zij besmet raken. De larven gaan dan via de darmwand en bloedbaan naar het hart en de longen. In dit geval kun je benauwdheid, braken, verminderde eetlust en hoestklachten zien.
De gewone hartworm (Dirofilaria) komt in Nederland nog niet voor, dus dit is vooral van belang als je je huisdier meeneemt op vakantie naar landen rond de Middellandse Zee. Hoesten, benauwdheid en een verminderde conditie valt vaak op.
“Je ziet met het blote oog lang niet altijd wormen in de ontlasting van je hond”
Hoe krijgt mijn hond wormen?
Een volwassen hond loopt een besmetting op door contact met (ontlasting van) besmette honden of knaagdieren. Puppy’s krijgen hun wormpjes via de moedermelk overgedragen. Een wormeitje wordt opgenomen uit de omgeving en ontwikkelt zich tot een larfje, en vervolgens een volwassen worm. Dit vindt plaats in de dunne darm. De larfjes kunnen uit de darm naar andere organen trekken om daar vervolgens in winterslaap te gaan of zij worden uitgescheiden via de ontlasting.
Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?
In het behandelschema wordt onderscheid gemaakt op basis van de leeftijd van de hond en haar leefomgeving.
Volwassen hond: Volwassen honden dienen twee tot vier per jaar ontwormd te worden. Een maandelijkse ontworming geldt alleen voor honden die gebruikt worden voor de jacht, rauw vlees eten of in een gebied leven waar de vossenlintworm voor komt (Oost-Groningen, Zuid-Limburg, Duitsland).
Puppy’s: Voor puppy’s geldt een ander schema. Bijna alle pups worden in de baarmoeder en via de moedermelk besmet met de spoelworm. Daarom is het belangrijk om pups in het begin vaker te ontwormen. Zo start de ontworming vanaf een leeftijd van 2 weken. Vervolgens op 4, 6 en 8 weken leeftijd moet de kuur herhaald worden. Na 8 weken is het advies om 1x per maand te ontwormen, tot een leeftijd van 6 maanden is bereikt. Vanaf dit moment volstaat 4x per jaar.
Figuur 2: Standaard ontwormingsschema voor de hond.
Waarmee moet ik mijn hond ontwormen?
Zorg ervoor dat je een wormenkuur kiest die werkzaam is tegen verschillende soorten wormen. Koop een wormenkuur bij de dierenarts of dierenwinkel. Gebruik één of een combinatie van de volgende werkzame stoffen: milbemycine en praziquantel. Milbemax® en Panacur® zijn veel gebruikte ontwormingsmiddelen bij de hond.
Figuur 3: Middelen waarmee jij jouw hond kunt ontwormen.
Bijwerkingen
Voor elk medicijn geldt dat ieder dier hier verschillend op reageert. Ontwormingsmiddelen kennen overwegend weinig bijwerkingen. Mocht dit toch het geval zijn, dan zie je verschijnselen zoals braken, diarree, een verminderde eetlust en jeuk.
Besmettelijk voor de mens?
De spoelworm en de vossenlintworm kunnen ook bij de mens tot problemen leiden. Gelukkig komt dit maar zelden voor en betreft het voornamelijk mensen met een verminderde weerstand en kinderen. De symptomen kunnen zich dan uitten in misselijkheid, hoesten, braken, huiduitslag, oog- en buikpijn.
Conclusie
Iedere hond krijgt in zijn leven wormen. Bij de geboorte via de moeder, later via de omgeving en andere dieren. Een worminfectie kan tot verschillende symptomen leiden. Afhankelijk van het type worm zie je symptomen die variëren van maagdarmklachten tot aan benauwdheidsproblemen. Door het ontwormingsadvies in het schema te volgen, voorkom je dat jouw hond ziek word van wormen.
blog
Lees meer & Leer meer
lees meer over
Inenting bij de hond
17 mei 2024
lees meer over
Vlooien bij de hond
31 mei 2024
lees meer over
Teken bij de hond