medisch

Hoesten bij de hond

Hoesten is een symptoom dat regelmatig wordt gezien bij de hond. Soms hoest je hond zo hard dat er ook sprake is van kokhalzen. Hoesten komt zowel voor bij oudere honden als jonge honden. Bij jonge honden is er meestal sprake van een infectie door een bacterie of virus. Kennelhoest is de bekendste oorzaak van hoesten. Bij oudere honden zijn  hart- of luchtpijp problemen  regelmatig de oorzaak van hoesten.  Wil jij meer weten over de verschillende oorzaken? Lees dan snel verder.

 

“Hoesten bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 5 minuten

Inleiding

Hoesten ontstaat door irritatie van de voorste of diepe luchtwegen. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je hond hoest. De leeftijd van je hond is hierbij belangrijk. Zo wordt hoesten bij oudere kleine honden regelmatig veroorzaakt door een hartprobleem, terwijl hoesten bij een pup eerder wordt veroorzaakt door een bacterie. De oorzaak bepaalt uiteindelijk de behandeling. In sommige gevallen is een snelle behandeling noodzakelijk. Wacht daarom niet te lang om naar de dierenarts te gaan als je hond hoest.

Inhoudsopgave ‘Hoesten bij de hond’

  1. Oorzaken
  2. Symptomen
  3. Diagnose
  4. Behandeling
  5. Vookomen
  6. Kosten
  7. Conclusie

Oorzaken van hoesten bij de hond

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je hond hoest:

  • Infectie (bacterie, virus)
  • Hartfalen
  • Longontsteking
  • Longworm
  • Bronchitis
  • Vreemde voorwerp in de keel of longen
  • Tumoren
  • Collaps / afplatting van de luchtpijp (tracheacollaps)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute hoestklachten of chronische hoestklachten. Acute hoestklachten ontstaan plotseling en zijn intens. In het geval van chronische hoestklachten is je hond al enkele weken aan het hoesten. 

Acuut hoesten wordt regelmatig veroorzaakt de bacterie Bordetella bronchiseptica of het virus Canine Parainfluenza Virus. Dit wordt ook wel kennelhoest genoemd. Je hond kan deze besmetting overal oplopen. Je hond hoeft dus niet eerst in een pension of kennel te zijn geweest. De bordetella bacterie is erg besmettelijk voor andere honden. Op drukke uitlaatplaatsen in de kans op besmetting dan ook een stuk groter. 

Chronische hoestklachten worden meestal gezien bij honden met hartfalen, een collaps van de luchtpijp of bronchitis. Bij oudere kleine honden zijn de hoestklachten regelmatig het gevolg van een onderliggend hartprobleem. Door het hartprobleem drukt het hart op de luchtpijp en er ontstaat vocht in de longen, wat vervolgens de luchtwegen prikkelt. Hierdoor gaat je hond hoesten. Ook zien we bij kleine honden af en toe een collaps van de luchtpijp. Hierbij is de luchtpijp niet meer rond, maar sterk afgeplat. Hierdoor wordt ademen lastig en zijn de luchtwegen snel geprikkeld. Ook is allergische bronchitis (vergelijkbaar met astma bij de mens) een oorzaak van chronische hoestklachten.  

Symptomen

De duur van de hoestklachten en de leeftijd van je hond geeft informatie over de mogelijke oorzaak. Zo kan er sprake zijn van een droge hoest of juist een productieve hoest. Bij een productieve hoest zie je vaak dat je hond het opgehoeste slijm doorslikt. Een hele harde, droge hoest met een raspend geluid van de keel wordt vaak bij kennelhoest gezien. Dit geluid wordt nog weleens vergeleken met het geluid wat een zeehond maakt.

Het hoesten kan plotseling ontstaan of wordt in de loop van de tijd steeds erger. Een heftige hoestreactie wil nog wel eens resulteren in een kokhalzende hond. Dit is natuurlijk erg onprettig voor je hond. In ernstige gevallen wordt je hond ook benauwd. Je hond ademt sneller en hijgt veel.

Diagnose

De dierenarts stelt de diagnose op basis van een vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek. Er wordt aandachtig geluisterd naar het hart en de longen. Ook wordt de luchtpijp afgetast.

Helaas kunnen ook gevaccineerde honden alsnog kennelhoest oplopen. Dit is vergelijkbaar met het griepvaccin bij de mens. Ondanks de vaccinatie is het alsnog wel mogelijk dat je ziek wordt. Gelukkig zijn de symptomen bij gevaccineerde honden een stuk milder.

Op basis van het lichamelijk onderzoek besluit de dierenarts (indien nodig) tot aanvullend onderzoek. Hiervoor wordt een röntgenfoto gemaakt. Op een röntgenfoto worden de luchtpijp, longen en het hart in beeld gebracht. In sommige gevallen is een CT-scan, echo van het hart of een keelinspectie de volgende stap.

Longtumor bij de hond

Figuur 1: Bobby wilde steeds minder graag mee om een wandeling te maken. Hij werd dan snel benauwd en moest veel hoesten. Op de rontgenfoto is de oorzaak duidelijk zichtbaar. De longtumor was helaas de oorzaak van het hoesten. 

Hoesten bij de hond

Figuur 2: Thomas moest er hoesten bij opwinding. Het leek zelfs wel op kokhalzen. Na het maken van een rontgenfoto werd duidelijk dat Thomas last heeft van een tracheacollaps (afgeplatte luchtpijp).

Behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak. In het geval van kennelhoest wordt regelmatig een ontstekingsremmer (meloxicam), hoestdrank en/of een antibioticum (doxycycline) voorgeschreven. Indien er sprake is van een hartprobleem is een andere behandeling noodzakelijk. Deze behandeling richt zich op het ondersteunen van de pompkracht van het hart en het afvoeren van het vocht achter de longen.

Voorkomen

Een belangrijke stap om te voorkomen dat je hond erg ziek wordt van kennelhoest is vaccinatie. Dit vindt plaats door middel van een druppel in de neus of een onderhuidse injectie. De vaccinatie voorkomt dat je hond er heel ziek van kan worden, maar geen nooit 100% bescherming. Daarnaast is het verstandig om je hond jaarlijks door de dierenarts te laten onderzoeken. Hierdoor wordt een kleine hartruis al in een vroeg stadium opgemerkt. Hierdoor is het mogelijk om op tijd een behandeling te starten. Hoestklachten treden namelijk vaak pas op als het hart al erg vergroot is. Door het uitvoeren van een jaarlijkse gezondheidscheck bij de dierenarts worden ziektes tijdig opgemerkt en verlengt de overlevingstijd van je hond.

Kosten

De kosten hangen af van de ernst van de symptomen en de leeftijd van je hond. De kosten voor een consult en het maken van een rontgenfoto varieren tussen de 180-250 euro. Indien nodig wordt een hartecho of CT-scan gemaakt. Deze hartecho kost 150-200 euro en een CT-scan kost gemiddeld tussen de 1000-1500 euro. 

Conclusie

Hoesten kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn infecties en een hartprobleem. Hoesten vindt nog weleens plaats in combinatie met niezen of kokhalzen. De dierenarts stelt de diagnose op basis van het lichamelijk onderzoek en een aanvullend onderzoek. Denk hierbij aan het maken van een röntgenfoto of een echo van het hart. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Voor infecties, zoals kennelhoest, wordt meestal een ontstekingsremmer, antibioticum of hoestdrank voorgeschreven. Indien er sprake is van een hartprobleem is de behandeling gericht op het ondersteunen van het hart.

blog

Interessant voor jou?

    Kennelhoest bij de hond klein
    lees meer over

    Kennelhoest bij de hond

      10 juni 2023
      Inenting bij de hond klein
      lees meer over

      Inenting bij de hond

        17 mei 2023
        lees meer over

        Castratie bij de hond

          10 mei 2023