medisch
Bloedarmoede bij de hond
Bloedarmoede bij de hond komt incidenteel voor. Dit komt zowel voor bij jonge als oude honden. Door het tekort aan rode bloedcellen zie je dat het tandvlees minder roze is. Daarnaast neemt de conditie van je hond af. In sommige gevallen is een behandeling met prednison nodig. Wil jij meer weten over de oorzaken van bloedarmoede bij de hond? Lees dan snel verder.
“Bloedarmoede bij de hond” is geschreven door Wietske Scholten
Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.
Leestijd 10 minuten
Inleiding
Bloedarmoede bij de hond is in sommige gevallen heel duidelijk, bijvoorbeeld na het ontstaan van een bloeding. In andere gevallen is het minder duidelijk. Doordat er minder rode bloedcellen door het lichaam reizen, wordt er minder zuurstof opgenomen. Dit heeft gevolgen voor de organen van de hond. Indien bloedarmoede ernstiger wordt, is een snelle behandeling noodzakelijk.
Inhoudsopgave ‘Bloedarmoede bij de hond’
Wat is bloedarmoede?
Ieder mens en dier heeft bloed door zijn of haar aderen stromen. Dit bloed bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes, water en eiwitten.
Bij de hond bestaat ongeveer 42-61% van het bloed uit rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn essentieel voor het vervoeren van zuurstof. Dit zuurstof is weer nodig om organen goed te laten werken. Een tekort aan rode bloedcellen levert op den duur dan ook vervelende symptomen op, zoals benauwdheid of een verminderd uithoudingsvermogen.
Indien er sprake is van bloedarmoede, zijn er minder rode bloedcellen beschikbaar. Dit wordt ook wel anemie genoemd. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te benoemen:
- Bloedverlies (verwonding, stollingsstoornis, ernstige vlooien infectie, bloederige diarree door een bacterie of de ziekte van Addison, miltbloeding, bijwerking bij langdurig gebruik van pijnstillers). NB: een stollingsstoornis ontstaat door het eten van rattengif, maar ook door bepaalde genetische afwijkingen.
- Verminderde aanmaak (nierfalen, leukemie, bepaalde medicijnen, hormonaal, immuunziekte, ijzergebrek)
- Verhoogde afbraak (ziekte van Weil, auto-immuun, buitenlandziektes zoals Babesia). In het geval van een auto-immuunziekte breekt het lichaam zelf de rode bloedcellen af. Deze oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk, maar kan ontstaan door een auto-immuunreactie, bepaalde parasieten of een gezwel.
Symptomen
De symptomen hangen af van de onderliggende oorzaak. Bij acuut bloedverlies door bijvoorbeeld een aanrijding zie je immers hele andere symptomen dan wanneer bloedarmoede ontstaat door een langzame achteruitgang van de nieren. Bloedarmoede bij de de hond kun je grofweg herkennen aan de volgende symptomen:
Figuur 1: bloedarmoede ontstaat door verschillende oorzaken. Puntbloedingen (links) door een rattengif vergiftiging, bleke slijmvliezen (midden) door een miltbloeding en gele slijmvliezen (rechts) door de afspraak van rode bloedcellen na een tekenbeet.
Doe GRATIS mee!
Stel al je prangende vragen aan een ervaren dierenarts. Geen vraag is te gek. De online vragensessies zijn leerzaam en ook nog eens gezellig 🙂
Diagnose stellen
De dierenarts bepaald op basis van het lichamelijk onderzoek en het vraaggesprek welke aanvullende stappen noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan:
- Bloedonderzoek
- Echo van de buik
- Röntgenfoto van de borstholte of buik
- Beenmergbiopt
Behandeling
De behandeling richt zich op het verhogen/aanvullen van het tekort aan aantal rode bloedcellen. Dit kan enerzijds door het tekort aan te vullen met bijvoorbeeld een bloedtransfusie. Echter is het ook essentieel om de onderliggende oorzaak te behandelen. Denk hierbij aan het geven van prednison bij en auto-immuunreactie of vitamine K bij een rattengifvergiftiging.
Een bloedtransfusie wordt meestal gegeven in een dierenziekenhuis. Dit is nodig omdat de hond goed in de gaten moet worden gehouden. De hond heeft maar liefst 8 bloedgroepen (DEA = Dog Erythocyte Antigen I t/m 8). Het bepalen van de bloedgroep is voor een eerste bloedtransfusie niet nodig. Honden hebben namelijk geen natuurlijke antistoffen, waardoor de kans heel klein is op een allergische reactie. Voor een tweede bloedtransfusie is het wel noodzakelijk om de bloedgroep te bepalen.
Prognose
De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak van de bloedarmoede en de gezondheidstoestand van de hond. In de meeste gevallen is bloedarmoede goed op te lossen. In het geval van een bloeding van bijvoorbeeld de milt is de prognose wat minder gunstig. Hierbij is namelijk vaak sprake van een kwaadaardige tumor, waarbij de milt gaat bloeden en in korte tijd voor bloedarmoede zorgt.
Kosten
De kosten hangen af van welke onderzoeken nodig zijn. Een consult kost gemiddeld tussen de 40-120 euro (afhankelijk van de specialisatie van de dierenarts). Een bloedonderzoek kost al gauw 120-350 euro, een röntgenfoto 180-250 euro en een echografisch onderzoek kost 120-200 euro. Indien een bloedtransfusie of operatie nodig is, lopen de kosten sneller op. Een huisdierverzekering is dan ook heel verstandig om onverwachtste kosten (grotendeels) te dekken.
Conclusie
Bloedarmoede bij de hond komt regelmatig voor. Soms is dit een toevalsbevinding, maar meestal is een onderliggende oorzaak hiervoor verantwoordelijk. Bloedarmoede ontstaat door het verlies van bloed (bijv. een bloeding), verminderde aanmaak van rode bloedcellen (bijv. nierfalen) of een verhoogde afbraak (bijv. Babesia). Symptomen zoals een verminderd uithoudingsvermogen, bleke of gele slijmvliezen en een snelle ademhaling vallen op. De dierenarts stelt de diagnose door middel van een bloedonderzoek, röntgenfoto en/of echografisch onderzoek. De behandeling richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaak.
blog
Interessant voor jou?
Heb je een vraag?
Plan een online consult in met Wietske!
Dit is waarom mensen kiezen voor een online spreekuur:
– Je hoeft niet naar buiten of te reizen.
– Minder stress en gedoe voor je hond.
– Makkelijk vragen stellen vanaf je bank.
– Professioneel advies van een dierenarts.
– Je krijgt meer tijd om al je vragen te stellen.