categorie

Giftig voor de hond

Jaarlijks komen in Nederland duizenden vergiftigingen voor bij honden. Chocolade is onder onze viervoeters namelijk erg populair. Zeker rond Kerst, Sinterklaas, Oud & Nieuw en Pasen staan er regelmatig chocolaatjes op tafel. Een ongeluk zit in dit geval vaak in een klein hoekje. In een onbewaakt ogenblik heeft jouw trouwe viervoeter het schaaltje opgemerkt en opgegeten. Dit zorgt voor schade aan de organen van je hond. Daarnaast zijn ook veel andere etenswaren, planten en chemicaliën giftig voor je hond. Weet jij wat allemaal giftig is voor je hond?Lees dan snel dit blog, zodat jij een veilige leefomgeving voor je hond kunt inrichten.

 

“Giftig voor de hond” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 10 minuten

Inleiding

In dit blog vind je een lijst van giftige etenswaren voor je hond. Chocolade is de meest bekendste, maar wist je dat er nog veel meer etenswaren zijn die je hond niet mag eten? Zo zijn verschillende soorten noten, rozijnen, avocado en rauwe aardappel ook giftig. Lees hieronder meer over de verschillende stoffen die giftig zijn voor je hond.

Hoe moet ik handelen bij een vergiftiging?

Stap 1: Wordt bewust van giftige stoffen voor je hond.

Stap 2: Verwijder de giftige stof, zodat je hond er niet meer van opneemt.

Stap 3: Bepaal de hoeveelheid van de opgenomen stof.

Stap 4: Bepaal het gewicht van je hond (meestal staat dit al in de patientenkaart bij de dierenarts).

Stap 5: Neem contact op met de dierenarts.

Stap 6: Indien nodig voert de dierenarts 1 of meerdere van de volgende onderzoeken uit:

  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Infuus voor herstel vochtbalans
  • Specifieke medicijnen

Lijst giftige stoffen voor je hond

Er zijn veel (voedings)stoffen giftig voor je hond. Het is verstandig om bewust te worden van deze stoffen. Zo kun je op tijd ingrijpen als je hond iets heeft opgegeten wat gevaarlijk is. Hieronder staat een lijst van stoffen die giftig zijn voor je hond. Neem altijd contact op met je dierenarts wanneer je hond 1 van de onderstaande stoffen heeft opgenomen.

  • Avocado
  • Druiven & rozijnen
  • Chocolade
  • Ui, prei, bieslook, knoflook, sjalot
  • Medicijnen: paracetamol, ibuprofen, aspirine
  • Rauwe aardappel
  • Fruitpitten
  • Zoetstof (xylitol)
  • Cafeïne
  • Bloemen & planten
  • Alcohol
  • Walnoten
  • Anti-vries
  • Zout
  • Macademianoten
  • Ratten- of muizengif
  • Paardenmest
  • Adderbeet
  • Paddenstoel
  • Stilstaand of ondiep water
  • Giftige planten

Lijst per giftige stof voor je hond

Avocado giftig hond

Avocado

Avocado is erg vet en zorgt daarom vooral voor problemen van het maagdarmkanaal. Daarnaast zorgt het ook voor een ontsteking van de alvleesklier. Na 1 tot 2 dagen ontstaan de eerste verschijnselen, zoals overgeven, diarree en niet willen eten. Ook kan de pit van de avocado vastlopen in de darmen van een hond, met als gevolg een obstructie van de darm.

Druiven & rozijnen giftig hond

Druiven & rozijnen

Het is tot op heden nog onbekend waarom druiven giftig zijn voor de hond. Na inname zie je na 6 uur de eerste verschijnselen, zoals sloomheid, niet willen eten, buikpijn, zwakte en rillen. De nieren ondervinden de meeste hinder. Zij kunnen dit niet afbreken, waardoor nierfalen snel kan ontstaan. Een infuus bij de dierenarts helpt in het ondersteunen van de nieren, maar werkt helaas lang niet altijd.

Chocolade

De werkzame stof ‘theobromine’ in chocolade zorgt voor problemen, aangezien de lever van de hond deze stof heel moeilijk kan afbreken. Pure chocolade bevat meer theobromine, dan melkchocolade. Na inname zie je binnen enkele uren al de eerste symptomen, zoals overgeven, buikpijn, onrust en hyperactiviteit. Daarna versnelt de ademhaling en hartslag. Het is dus altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts na inname van chocolade door je hond.

Ui, knoflook, prei, bieslook hond giftig

Ui, prei, bieslook, knoflook en sjalot

Deze voedingsmiddelen vallen onder de zogenaamd ‘Allium soorten’. Zij veroorzaken bij een bepaalde hoeveelheid schade aan de rode bloedcellen van je hond. Na 24 uur zie je verschijnselen, zoals bloedarmoede, overgeven, verminderde eetlust, sloomheid en een snelle hartslag. De wetenschap is niet duidelijk over de exacte giftige hoeveelheid knoflook. De schatting is dat er symptomen optreden bij een opname van ½ teen knoflook per 8 kg hond.

Paracetamol, ibuprofen, aspirine hond giftig

Paracetamol, ibuprofen, aspirine

Hoewel het vaak een goedbedoelde actie is, geef je hond nooit paracetamol. De lever en nieren van de hond breken deze geneesmiddelen namelijk vertraagd af. Ze zorgen voor de afbraak van rode bloedcellen en beschadigen de lever en nieren. Voornamelijk de kat wordt snel vergiftigd door paracetamol. Bij de hond zijn er uitzonderlijke gevallen, waarbij paracetamol nog wel eens in een hele lage dosering voorgeschreven. Dit mag alleen op advies van de dierenarts.

Rauwe aardappel

Rauwe aardappel is niet geschikt voor je hond. Het koken van de aardappel maakt giftige stoffen onschadelijk. Na het koken mag je hond gerust een stukje aardappel.

Fruitpit hond giftig

Fruitpitten

Pitten van fruitsoorten lopen regelmatig vast in de darm van de hond. Hierdoor vindt er geen passage van voedsel meer plaats. De darm wordt daarna niet meer goed doorbloed. Een snelle behandeling is nodig om de obstructie op te heffen.

Zoetstof (Xylitol)

Zoetstof wordt verwerkt in tandpasta, zoetjes, snoep, kauwgom en sommige soorten ontbijtkoek. Ze verlagen het suikergehalte van het bloed van je hond. Hierdoor ontstaan binnen een uur na inname verschillende verschijnselen, zoals slapte, toevallen, leverfalen en overgeven.

Cafeïne

Cafeïne is te vinden in energiedrankjes, koffie, thee, cola en chocolade. De eerste symptomen vinden plaats na 2 uur. Dit uit zich in rusteloosheid, een snelle ademhaling, overgeven en diarree.

Bloemen en planten giftig hond

Bloemen & planten

Er is een enorme lijst aan planten die giftig zijn voor je hond. In de cursus ‘Een te gek hondenleven’ zal ik dit nader toelichten. Vermijd in ieder geval de opname van berenklauw, monnikskap, hortensia, de taxus, lelies en de gatenplant (monstera).

Alcohol giftig hond

Alcohol

De nieren en lever van de hond breken alcohol slecht af. Hierdoor ontstaan ademhalingsproblemen, gaat je hond overgeven en krijgt diarree. Door je hond op tijd te laten braken bij de dierenarts voorkom je symptomen van vergiftiging.

Walnoten

Walnoten bevatten regelmatig zogenaamde ‘Mycotoxines’. Dit zijn gifstoffen van de schimmel. Na inname zorgen ze voor vervelende verschijnselen, zoals toevallen en verlammingsverschijnselen.

Antivries

Antivries bevat ethyleenglycol. Doordat het een zoete smaak heeft vindt de hond het lekker om op te likken. Helaas is dit middel erg gevaarlijk. Een dosering van 4.5-6.5 ml/kg hond is giftig. Voor katten is deze stof veel gevaarlijker. Dan is een kleine dosering al snel giftig. Verschijnselen zijn overgeven, dronkemansgang en veel drinken / plassen.

 

Zout giftig hond

Zout

Vroeger werd zout nog weleens aangeraden als middel om je hond te laten braken. Echter is dit inmiddels achterhaalt. Zout is gevaarlijk voor je hond. Het beïnvloedt de vochthuishouding op een negatieve manier. Zout onttrekt het vocht uit de weefsels, waardoor organen niet meer goed functioneren. Drie gram zout per kg hond is al giftig. Dat betekent dan een hondje van 5 kg al ernstige problemen kan krijgen na het eten van 1 eetlepel zout.

Macademianoten

Een heerlijk nootje, maar erg gevaarlijk voor je hond. Denk hierbij niet alleen aan een losse noot, maar ook in koekjes worden macademianoten verwerkt. Binnen een halve dag ontstaat verschijnselen, zoals overgeven, sloomheid en een dronkemansgang. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf, maar neem hierover altijd contact op met je dierenarts.

Ratten- of muizengif

In deze gifstoffen zitten zogenaamde ‘coumarinederivaten’. Deze stoffen zorgen ervoor de je hond niet meer het bloed kan latten stollen. Hierdoor ontstaan bloedingen in de borst- en buikholte. Als er niet tijdig wordt ingegrepen overleefd de hond het vaak niet. Het is gelukkig wel op tijd te behandelen indien nodig (met vitamine K).

Paardenmest giftig hond

Paardenmest

Paarden worden regelmatig ontwormd (met ivermectine). Honden eten graag de ontlasting van paarden. Wanneer een paard is ontwormd, komt een deel van de ontworming in de ontlasting terecht. Als je hond dit vervolgens opneemt, is dit al snel een overdosis voor je hond. Verschijnselen die je ziet zijn epileptische aanvallen, grote pupillen, dronkemansgang, blindheid en kwijlen.

 

Adder giftig hond

Adderbeet

In bepaalde delen van Nederland leeft de slang de adder. Doordat honden graag snuffelen in de bossen kunnen zij in contact komen met deze slang. Zo’n 10 honden per jaar worden gebeten door de adder. Verschijnselen treden binnen twee uur op. Dit uit zich in zwelling rondom de bijtplaats, snelle hartslag en in ernstige gevallen coma.

Paddenstoel giftig hond

Paddenstoelen

De ernst van de verschijnselen hangt af van het type en de hoeveelheid paddenstoel. Overgeven, buikpijn, diarree, sloomheid en geelverkleuring van de slijmvliezen zijn de opvallendste symptomen. Maak na inname door je hond altijd een foto van de paddenstoel en neem contact op met je dierenarts.

Blauwalg giftig hond

Stilstaand of ondiep water

In de zomer zwemmen sommige honden graag. In de zomer zijn de temperaturen hoger van het water. Dit zorgt ervoor dat blauwalg in stilstaande meertjes gaan groeien. Blauwalg is te herkennen aan blauw-groene-rode drap in het water. Binnen een halve dag ontstaan verschijnselen van buikpijn, overgeven, snelle ademhaling en trillen. Laat je hond dus nooit in stilstaand water zwemmen.

Lijst van giftige planten voor je hond

Hieronder zie je een lijst van giftige planten voor je hond. Na opname is het dan ook altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Gevaarlijke planten voor je hond
Gevaarlijke planten voor je hond

Conclusie

In dit blog heb je een overzicht gekregen van giftige stoffen voor je hond. Het is belangrijk om altijd jouw dierenarts te bellen indien je hond 1 van de bovenstaande stoffen heeft opgenomen. Het is meestal mogelijk om je hond nog te laten braken om de maaginhoud te legen. Een infuus en ondersteundende medicijnen zijn vaak nodig om de vergiftiging te behandelen. Bij een deel van deze stoffen is de prognose goed indien er op tijd wordt gehandeld.

blog

Interessant voor jou?

    Chocoladevergiftiging bij de hond
    lees meer over

    Chocoladevergiftiging bij de hond

      12 september 2024
      Overgeven bij de hond klein
      lees meer over

      Overgeven bij de hond

        9 mei 2024
        Epilepsie bij de hond klein
        lees meer over

        Epilepsie bij de hond

          29 juni 2024

          Heb je een vraag?

          Plan een  online consult in met Wietske!

          Dit is waarom mensen kiezen voor een online spreekuur:

          – Je hoeft niet naar buiten of te reizen.
          – Minder stress en gedoe voor je huisdier.
          – Makkelijk vragen stellen vanaf je bank.
          – Professioneel advies van een dierenarts.
          – Je krijgt meer tijd om al je vragen te stellen.