medisch

Help, mijn hond stinkt uit zijn bek!

Ruik jij ook regelmatig een naar luchtje uit de bek van je hond? Vind je dat jouw hond in toenemende mate uit zijn/haar bek stinkt? Dat is niet vreemd, aangezien ruim 80% van de honden ouder dan 3 jaar last heeft van tandproblemen. Het komt dus heel vaak voor. Vaak zijn de symptomen subtiel en daarom dus lastig te herkennen. Lees snel verder om meer te weten te komen over hoe jij een tandprobleem bij jouw hond op tijd kan herkennen.

 

“Help, mijn hond stinkt uit zijn bek!” is geschreven door Wietske Scholten

Wietske is al meer dan 7 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Met veel passie en liefde heeft ze het leven van duizenden huisdieren verbeterd. Nu wil ze haar kennis graag delen met alle baasjes van Nederland en België, zodat het leven van hun hond, kat of konijn nog leuker en beter word. Heb je vragen over de gezondheid of gedrag van je huisdier? Boek een consult met de dierenarts in via de website om betrouwbaar, betaalbaar en goed advies te krijgen voor jouw huisdier.

Leestijd 8 minuten

Inleiding

Alle honden krijgen vroeg of laat last van een stinkende geur uit de bek. Dit begint vaak al zodra puppy’s hun tandjes gaan wisselen. In dit geval is het stinken uit de bek gelukkig tijdelijk. Echter hebben ook veel volwassen honden last van een naar luchtje uit de bek. Op een gegeven moment lijkt het dan ook zelfs normaal geworden. De lucht uit de bek wisselt van geur. Veel beschreven geuren zijn: vis-, ontstekings-, ammoniak lucht of een zoete geur. Meestal is de oorzaak te herleiden naar een gebitsprobleem.

Wil jij hulp bij het oplossen van een gebitsprobleem? Lees dan snel meer over hoe jij een gebitsprobleem kunt herkennen en daarnaast wat je moet doen om het op te lossen. 

Inhoudsopgave ‘Help, mijn hond stinkt uit zijn bek!’

  1. Oorzaken
  2. Herkennen 
  3. Is een gebitsprobleem gevaarlijk?
  4. Behandeling
  5. Kosten
  6. Voorkomen
  7. Conclusie

Oorzaken

Meestal ontstaat een stinkende geur uit de bek van je hond door een gebitsprobleem. Het ruikt naar een vis- of ontstekingslucht. Sommige rassen hebben hier sneller last, zoals de Chihuahua, Yorkshire terriër en de Malteser. Een zoete lucht kan door suikerziekte ontstaan. Een ammoniak lucht uit de bek duidt meestal op een nierprobleem. Ook het eten van ontlasting van andere dieren of het geven van vers vlees kan tot een stinkende geur leiden.

Hieronder staat een overzicht van alle oorzaken die een nare geur uit de bek geven:

1. Gebit
– Tandplak
– Tandsteen
– Tandvleesontsteking
– Paradontitis
2. Onderliggende ziekte
– Leverprobleem of nierprobleem (ammoniaklucht)
– Darmverstopping (ontlastingslucht)
Suikerziekte
3. Voeding
– Eetgewoonte (ontlasting)
– Vers vlees

Gebitsproblemen bij de hond

Figuur 1: Yosi heeft last van beginnende tandplak (links) en Xavi heeft een pijnlijke paradontis (rechts). Het tandvlees is teruggetrokken, er is veel tandsteen zichtbaar. Daarnaast zie je de wortels van de kiezen, aangezien het tandvlees de kies niet meer kan beschermen.

Herkennen van een gebitsprobleem

Een probleem van het gebit ontstaat geleidelijk. Als eerste ontstaat er tandplak. Tandplak bestaat uit voedselresten en bacteriën. Het is te herkennen aan een lichtgeel laagje over de tand. Het is vaak heel subtiel en dus lastig te herkennen.

Tijdens de tweede fase zie je irritatie van het tandvlees. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. De overgang van de tand naar het tandvlees toont ribbelig en rood. Het afweersysteem van jouw hond wordt geactiveerd om de bacteriën aan te pakken en daarmee te voorkomen dat zij de bloedbaan ingaan.

In de derde fase wordt tandplak tandsteen. De omzetting van tandplak naar tandsteen gaat razendsnel en kan al binnen een dag ontstaan! Met behulp van speeksel wordt de structuur van tandplak steeds harder. Het wordt zo hard als steen. Tandsteen heeft een gele of bruine kleur. Als er eenmaal tandsteen ontstaat, kan dit alleen met een gebitsreiniging worden weggehaald. Tandsteen irriteert vervolgens het slijmvlies in de bek. Je ziet dan dat het tandvlees steeds roder wordt en sneller bloed.

Als laatste wordt tandsteen paradontitis. Hierbij trekt het tandvlees terug en komt de wortel en soms het kaakbot bloot te liggen. Ook bloedt de bek snel bij het kauwen van een bot of brokken. Honden kiezen in dit geval soms liever natte voeding dan brokken. Dit is een pijnlijke aandoening bij de hond.

Algemene symptomen waar je als eigenaar op kunt letten zijn:

  • Stinkende geur uit de bek
  • Geen brokken meer willen eten
  • Moeite met eten
  • Kwijlen
  • Bloed uit de bek
  • Verminderde eetlust
  • Afwijkende kaakvorm
  • Pijnuitingen
Hond stinkt uit bek door gebitsprobleem

Figuur 2: de verschillende fasen van een ontsteking van een kies/tand bij de hond.

Is een gebitsprobleem gevaarlijk?

In het beginstadium is een gebitsprobleem niet gevaarlijk. Echter, als een tand/kies ontstoken raakt of afbreekt, kunnen er op een gegeven moment wel bacteriën de bloedbaan ingaan. Deze bacteriën gaan dan het liefste naar het hart en de nieren. Dit is erg gevaarlijk! Deze organen ondervinden hierdoor namelijk ernstige schade, wat resulteert in een hartklep-ontsteking of nierfalen.

    Behandeling van een gebitsprobleem

    Afhankelijk van de ernst van het gebitsprobleem wordt een behandeling ingesteld. De dierenarts kan inventariseren wat er gedaan moet worden. Dit varieert van een reiniging tot aan het verwijderen van tanden en/of kiezen.

    Gebitsreiniging: Deze reiniging is mogelijk in het geval van tandplak, gingivitis en tandsteen. Aangezien honden niet enthousiast worden van het geluid van de ultrasoon (tandreiniger) is een narcose noodzakelijk. Als het tandplak en tandsteen verwijderd is, wordt het tandvlees vaak ook weer normaal.

    Tanden trekken: Het verwijderen van tanden of kiezen is nodig als er sprake is van een paradontitis. In dit geval is de tand of kies zo ernstig aangetast, dat dit de enige oplossing is. Het verwijderen is noodzakelijk om aantasting van het kaakbot en verspreiding van bacteriën in de bloedbaan te voorkomen.

      Kosten

      De kosten voor een gebitsbehandeling hangen af van de ernst van de gebitsaandoening. Voor een reiniging varieren de kosten tussen de 200-500 euro. Voor een gebitsbehandeling liggen de kosten hoger. Dit heeft te maken met de (lange) tijd die de dierenarts nodig heeft om de tanden/kiezen te trekken. De kosten hangen in dit geval dus af van de duur van de behandeling. Een gebitsbehandeling varieert tussen de 300-1500 euro.

        Hoe voorkom ik een gebitsprobleem?

        1. Tandenpoetsen:

          Het is belangrijk om dagelijks het gebit van jouw hond te poetsen. Tandplak kan namelijk nog worden weggepoetst, waardoor je kunt voorkomen dat er tandsteen wordt gevormd. Je vermindert het aantal bacteriën, waardoor het afweersysteem minder wordt belast. Gebruik hiervoor tandpasta die speciaal voor honden is gemaakt (bijvoorbeeld: Dentisept®). Controleer dagelijks aandachtig de tanden, kiezen en het tandvlees. Bekijk hier de video met alle tips over het tandenpoetsen bij jouw hond.

        2. Voeding:

          Daarnaast kun je overwegen om de voeding aan te passen. Door te kiezen voor een grotere brok wordt tijdens het kauwen tandplak van de tand afgeschraapt. Natte voeding verergert vaak het tandprobleem.

        3. Kauwbot:

          Als beloning kan een kauwbot gegeven worden. Let hierbij goed dat hij niet te hard is. Een stuk van een hertengewei is te hard, waardoor een tand kan afbreken. Een kauwbot mag ook niet te zacht zijn, aangezien het dan niet voldoende tandplak wegschraapt.

        4. Mondwater:

          Mondwater is niet effectief als er sprake is van een gebitsprobleem. Het doet namelijk niets aan de oorzaak. Het gebit dient dan eerst behandeld te worden. Je kunt daarna wel mondwater of een gel gebruiken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Hexagel® of Vet Aquadent®. Hiermee verminderd je de nieuwvorming van tandplak met de bijbehorende bacteriën.

        Conclusie

        Nagenoeg iedere hond krijgt een keer in zijn leven last van het gebit. Je herkent een gebitsprobleem aan een stinkende geur, die vergelijkbaar is met een vis- of ontstekingsgeur. Een gebitsprobleem verslechtert naarmate de tijd verstrijkt. Aanvankelijk ontstaat er tandplak. Dit irriteert het tandvlees. Vervolgens ontslaat er al snel een ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en tandsteen, wat zich uitbreid tot paradontitis. Bij parodontitis komt de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Dit is erg pijnlijk voor je hond. Een hond zal (bijna) altijd blijven eten, ondanks een pijnlijke kies. Dit is dus geen graadmeter voor de ernst van het gebitsprobleem! Controleer dagelijks het gebit van jouw hond. Poets daarnaast iedere dag de tanden.

        blog

        Lees meer & Leer meer

          Inenting bij de hond klein
          lees meer over

          Inenting bij de hond

            17 mei 2023
            diarree bij de hond
            lees meer over

            Diarree bij de hond

              13 mei 2023
              Grasaar bij de hond klein
              lees meer over

              Grasaar bij de hond

                15 mei 2023